PCOS og overvekt

Av: PCOS Norge

Person som står på baderomsvekt

Jeg har alltid følt at samfunnet og helsevesenet mener at jeg er lat og lever et usunt liv fordi jeg ikke regnes som ‘normalvektig’ på BMI-skalaen. Jeg har blitt fortalt at det handler om viljestyrke og innsats, at regnestykket er enkelt (kalorier inn vs. kalorier ut) og at jeg selv må ta grep for å oppleve symptomlette. En større kropp betyr automatisk en usunn kropp, selv om jeg er aktiv og disiplinert i kostholdet. Jeg har ofret mye i mitt sosiale liv, på jobb, med venner og blant familie, for å unngå situasjoner hvor mat er en del av settingen — for å slippe å takke nei og for å ikke utsette meg selv for fristelser. Jeg unner meg sjelden å skeie ut fordi jeg vet at konsekvensene viser på vekta. Jeg er sunn og sterk, jeg står på for helsa mi og livskvaliteten min hver eneste dag. Likevel nektes jeg fertilitetsbehandling og alle plagene mine bagatelliseres av fastlegen som mener jeg ‘bare skal gå ned i vekt’.

Kan du kjenne deg igjen? Denne historien kunne tilhørt nesten hvem som helst av oss som sliter med overvekt som følge av PCOS.

Som oftest rettes spørsmålet slik: hvorfor er det så vanskelig å gå ned i vekt med PCOS?

La oss snu litt på det og heller spørre: hvorfor er det så lett å gå opp i vekt med PCOS?

Vår erfaring er at det absolutt ikke handler om mangel på hverken disiplin, viljestyrke eller motivasjon hos personer med PCOS.

Men kanskje det handler om mangel på forebyggende informasjon. Vi vet at svært mange forlater legekontoret eller gynekologen med veldig lite informasjon om hva PCOS er og enda mindre om hva man selv kan gjøre for å forebygge og oppleve symptomlette. Å unngå (mer) overvekt er en viktig del av dette.

Overvekt er nemlig ikke årsaken til PCOS, men et symptom på PCOS.

Noen faktorer som gjør det lett å gå opp i vekt med PCOS

Den hormonelle ubalansen er kompleks og sammensatt men for mange handler det om:

Insulinresistens

Insulinresistens rammer ca. 70% av alle med PCOS. [1] Høyt insulin stimulerer eggstokkene til å produsere høyere nivåer av androgener og forstyrrer normal eggløsning. Overskuddsinsulin medfører inflammasjon og kan gi problemer i ulike organer i kroppen. Insulinresistens påvirker dessuten hormoner som regulerer vekt, sult, appetitt og metthetsfølelse.

Symptomer på insulinresistens kan være økt sultfølelse, sterke cravings, lite energi, hjernetåke, krasj midt på dagen og dårlig søvn. Disse symptomene bidrar igjen til vektøke fordi det er nærmest umulig å motstå fysiologisk søtsug.

Tiltak: Å spise for et stabilt blodsukker: hvert måltid inneholder fiber, protein, en sunn fettkilde og komplekse karbohydrater. Fokusér på masse fiberrike grønnsaker, frukt, bær, bønner, linser og grove korntyper. En god måte å tenke på er: hva kan jeg tilføre måltidet mitt for å holde blodsukkeret stabilt og gi kroppen min det den trenger av næringsstoffer for bedre hormonell balanse. [2]

Stress og dysfunksjonell binyrebark

Dysfunksjonell binyrebark og forhøyet produksjon av kortisol rammer ca. 20-30% av alle med PCOS. [3] Kronisk stress og dysregulert kortisol medfører høyere nivåer av binyrebark-androgener enn normalt. [4] Kronisk stress gjør også at insulinresistens blir verre, og kan medføre ubalanser i kjønnshormonene og stoffskiftet. Det er viktig å vite at kroppen ikke skiller på faktisk ytre stress og indre opplevd stress.

Symptomer på forhøyet kortisol kan være søvnproblemer, engstelse og bekymring, hjertebank, vektøke og vansker med humørregulering.

Tiltak: Stressmestring og konkrete verktøy for å komme seg ut av «tanketornadoen». Pusteøvelser, mindfullness, yoga, journaling, alene-tid, kvalitetstid med venner og familie, skjerm-detox, lystbetont fysisk aktivitet og ikke minst, gode søvnrutiner og nok søvn.

Kronisk lavgradig inflammasjon

Ubalanse i tarmflora og lekk tarm er vanlig med PCOS. [5] Dårlig tarmhelse er en driver for inflammasjon som igjen kan hindre eggløsning, gi økte androgener og dårlig metabolsk helse.

Tiltak: Fokusér på å legge til masse antiinflammatoriske råvarer, krydder og olivenolje i kostholdet + mye fiber. Snakk med legen om å få undersøkt om du har noen vitamin- eller mineralmangler slik at du kan supplere med kosttilskudd hvis dette er hensiktsmessig eller nødvendig.

Perfekt storm

Som regel kan man kjenne seg igjen i elementer av samtlige av disse punktene. Sammen danner de en perfekt storm i kroppen. Men kanskje kan vi bruke disse tre faktorene til å bli litt bedre kjent med oss selv?

Og kanskje vi bør være litt snillere med oss selv? Underspising, dietter, hard trening, lite søvn, mye tankekjør, mye karbohydrater og sukker, mye koffein og å være “påskrudd” hele tiden er også usunt stress for kroppen som kan medføre en kronisk tilstand av fight or flight og hindre vektreduksjon.

Kanskje handler det om å jobbe sammen med kroppen for hormonell balanse, heller enn å jobbe mot kroppen for vektreduksjon? Hormoner i balanse kan nemlig (også) medføre vektreduksjon!

Det er ingenting som føles mer fortvilende enn å oppleve at kolleger, venner, familie, fremmede, helsepersonell eller andre kommer med velmenende råd om hvordan man enkelt går ned i vekt. Om man lever med PCOS kan vi garantere at ALLE tradisjonelle metoder og teorier for vektreduksjon allerede er grundig utprøvd. Vi lever med en kompleks hormonell og metabolsk tilstand som påvirker hele kroppen og alle aspekter av livene våre. Faktisk kan tradisjonelle metoder for vektreduksjon gjøre vondt verre når man lever med PCOS.

Skyldfølelse

Professor og gynekolog Fransisco Goméz Real sa det slik til BA for en tid tilbake:: «Vi må bli flinkere til å gi gode kostholdsråd uten å komme med formaninger og gi kvinnene følelse av skyld.» [6]

Det er godt å høre noen med medisinsk fagbakgrunn si dette fordi det vitner om en dypere forståelse for, og empati med, de utfordringene vår hormonelle ubalanse gir.

Å redusere overvekt gir udiskutabelt helsefordeler og forebygger en rekke livsstilssykdommer, dette gjelder uansett om man lever med PCOS eller ikke. Personer med PCOS er ofte disiplinerte, høyt motiverte og samvittighetsfulle i sin daglige innsats for bedre helse. Denne innsatsen manifesterer seg dessverre ikke alltid i en såkalt normal BMI. Er det likevel meningen at vi som pasientgruppe i praksis skal bruke et helt liv på slankekur? Kan det være mer konstruktivt å fokusere på livskvalitet og bærekraftige livsstilsendringer hvor innsats og progresjon berømmes over rigide BMI-grenser?

Vi i PCOS Norge er opptatt av at alle skal få finne sin egen vei til symptomlette og livskvalitet. Vi vet at veldig mange med PCOS daglig sliter med dårlig samvittighet fordi de ikke klarer å leve perfekte liv og at vi er mange som føler at vi ikke klarer å leve opp til forventningene helsevesenet og samfunnet rundt oss har til oss og BMI-scoren vår. Vi møtes også daglig av insisterende råd og formaninger om hvordan og hva vi skal og ikke skal spise. Samtidig er det interessant å legge merke til at veilederen Norsk gynekologisk forening har utarbeidet for PCOS, ikke inneholder spesifikke diettanbefalinger. [7] Det finnes nemlig ikke nok forskning som ubestridelig kan bevise at en diett er bedre enn andre når det kommer til PCOS. Leger, influensere og familiemedlemmers spesifikke kostholdsråd er altså ikke forankret i forskning, men i personlige preferanser og overbevisninger.

PCOS er en livslang kronisk tilstand og vi skal også LEVE livene våre. Derfor mener vi at å endre helsevesenet og samfunnets tilnærming til vektutfordringene personer med PCOS har, er avgjørende for å motvirke usunne spisemønstre og spiseforstyrrelser, lavt selvbilde og depresjon i pasientgruppen. Det inkluderer også å ta andre utfordringer vi sliter med på alvor uten alltid å automatisk knytte dem opp mot overvekt eller konkludere med at større kropper er usunne uten å vite noe om pasientens hverdag.