10 myter om PCOS

Tekst: 10 Myter om PCOS. PCOS Awareness Month.

Kan man få barn om man har PCOS? Må alle som får diagnosen gå på p-piller eller leve gluten- og melkefritt? Vil normalvekt kurere PCOS? Eller forsvinner syndromet etter overgangsalderen når man ikke lenger har syklus?

Det hersker mye usikkerhet og forvirring rundt Polycystisk ovariesyndrom. Som ny med diagnosen kan man føle seg helt overveldet og det kan være vanskelig å skille seriøse kilder fra etablerte ‘sannheter’. Noen ganger opplever vi tilmed at helsevesenet gir feil eller utdatert informasjon.

September er ‘International PCOS Awareness Month’ og vi skal bruke de neste fem ukene til å knuse noen av de vanligste mytene om PCOS. Hver fredag presenterer vi to godt etablerte misoppfatninger om PCOS og forklarer hvorfor disse ikke stemmer. Kanskje lærer du også noe nytt selv om du har hatt diagnosen lenge?

NHI definerer PCOS på følgende måte: «Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) er en tilstand som kjennetegnes av symptomer som økt nivå av mannlige kjønnshormoner, mange små blærer (cyster) på eggstokkene og sjeldne og/eller uregelmessige menstruasjoner».

Disse karakteristiske trekkene ved syndromet samsvarer med det som kalles Rotterdam-kriteriene, som brukes for å stille diagnosen. Men ofte begrenses dessverre PCOS til å kun handle om disse tre symptomene. Før vi setter igang myteknusingen er det derfor viktig at du vet at PCOS i realiteten er en endokrin og metabolsk tilstand som påvirker hele kroppen. Alle med PCOS opplever tilstanden ulikt og symptomene vil variere gjennom livet.