10 myter om PCOS: 1 & 2
Dette er de to første mytene i en serie på ti som vil bli publisert hver fredag i september som er ‘International PCOS Awareness Month’. Om du ikke har lest introteksten til denne artikkelserien, anbefaler vi at du gjør det først.

1. Alle med PCOS har cyster på eggstokkene
Det virker jo logisk at alle med PCOS har cyster på eggstokkene når navnet på tilstanden er ‘mange cyster på eggstokkene-syndrom’. En gang i tiden var nok også dette noe man hadde et mye større fokus på. Nå vet vi imidlertid at man slett ikke trenger å ha cyster for å få diagnosen. Vi vet også at cystene kan komme og gå gjennom ulike faser i livet, uten at dette betyr at man er frisk.
At PCOS er en endokrin tilstand betyr at man har en hormonell ubalanse. Tradisjonelt mente man kanskje at denne ubalansen skyltes cystene fordi disse kan bidra til østrogendominans hvor overskuddsøstrogenet omdannes til androgener, ofte kalt mannlige kjønnshormoner. Dette kan igjen føre til manglende eggløsning, økt behåring og andre plager. Nå vet vi at disse symptomene også kan komme fra ubalanser i andre hormoner. Insulinresistens og forhøyede kortisolnivåer er for eksempel to andre aspekter ved PCOS man bør sette seg inn i.
PCOS er i dag ikke lenger et dekkende navn som favner alle aspekter ved tilstanden og det diskuteres nå om navnet heller burde omformuleres til for eksempel ‘reproduktivt metabolsk syndrom’, nettopp for å anerkjenne kompleksiteten i sykdomsbildet og komme bort ifra den gammeldagse oppfatningen om at det er ‘eggstokkene som er syke’.
2. PCOS vil forsvinne etter overgangsalderen
NHI skriver fremdeles på sine hjemmesider at «PCOS rammer cirka 15 prosent av kvinner i fertil alder». Vi lurer på om de 15% går opp i røyk etter at de har passert overgangsalder for PCOSen forsvinner i alle fall ikke.
At det kun er i ‘det fertile vinduet’ man har PCOS er en feiltakelse vi hører hele tiden og det henger nok sammen med antakelsen om at PCOS handler om eggstokkene alene. Etter overgangsalderen vil ikke problemene rundt syklus og eggløsning lenger være relevante, men insulinresistensen, økte androgener, økt kortisol etc. vil fortsatt være der og kan for mange føre med seg en rekke helseplager. Med PCOS er man dessuten mer utsatt for en rekke tilleggsdiagnoser som diabetes 2, hjerneslag, hjerteinfarkt, ikke-alkoholisk fettlever og forhøyet kolesterol, som gjerne viser seg nettopp i årene etter overgangsalderen.