10 myter om PCOS: 3 & 4

Dette er 3. og 4. myte i en serie på ti som vil bli publisert hver fredag i september som er ‘International PCOS Awareness Month’. Om du ikke har lest introteksten eller de to første mytene i denne artikkelserien, anbefaler vi at du begynner der.

Tekst: 10 Myter om PCOS. PCOS Awareness Month.

3. PCOS er en sjelden tilstand

Selv om man ikke har hørt om en sykdom, betyr det ikke at den er sjelden eller at du ikke kjenner noen som har den. PCOS rammer 10-15% av alle personer med en livmor. Det anslås at så mye som 70% av disse er udiagnostiserte. I følge PCOS Foundation rammer PCOS over 7 millioner mennesker. På sine nettsider skriver de at det er flere som lever med PCOS enn det er diagnostiserte med brystkreft, revmatoid artritt, multippel sklerose og lupus til sammen. Det er ganske tankevekkende.

PCOS er ingen ny sykdom, den har forekommet i alle tider og hos alle folkeslag og ble beskrevet av Hippokrates allerede for 2300 år siden. Så hvorfor er det så få som har hørt om PCOS? Vi tror det handler om skam og samfunnets hang til å fortie kvinnehelse og tema knyttet til det kvinnelige reproduksjonsorgan. De aller fleste søker hjelp og blir utredet for PCOS fordi de har problemer knyttet til syklus, enten det er manglende eller sjelden eggløsning, sterke smerter eller store blødninger. I tillegg sliter svært mange med ukontrollerbar vektøke, som det er knyttet et samfunnsmessig stigma til. Vi skjønner godt at det ikke er så moro å meddele hele verden, eller en gang sine nærmeste, at man ikke helt skjønner hvorfor man legger så mye på seg og blør så mye de få gangene man får mensen. PCOS er både personlig og privat.

4. Du kan ikke bli gravid med PCOS

Rekk opp hånda alle med PCOS som har fått beskjed fra noen i helsevesenet om at de ikke kan bli gravide naturlig, eller at det vil bli vanskelig å bli gravid.

Dette skjer dessverre fremdeles med nydiagnostiserte personer og det er nesten ingenting som gjør oss i PCOS Norge mer fortvilte.

Til alle dere som fikk familiedrømmen knust på legekontoret eller i gynekologstolen: vi i styret i PCOS Norge har tilsammen seks fantastiske barn som har blitt til naturlig, ved hjelp av eggløsningsstimulerende medisiner og via IVF. Det finnes mange muligheter der ute som kan være til hjelp også for deg!

La oss likevel ikke bagatellisere. 3 av 4 med PCOS som har et barneønske strever med å bli gravide. Dette oppleves som vondt og belastende, også fordi man møter et helsevesen som kan svært lite om syndromet. Mange opplever for aller første gang å få et behandlingstilbud for PCOS når de søker hjelp for barnløshet.

I USA er såkalt anovulasjon den hyppigste årsaken til infertilitet. Det betyr at man ikke kan bli gravid fordi man ikke har, eller sjelden har eggløsning. Det er dette som skaper problemer for alle med PCOS. En frisk kvinne har ca. 12 eggløsninger ila. et år = 12 sjanser til å bli gravid. En med PCOS har kanskje ingen, eller ofte færre eggløsninger pga. lengre sykluser = 0< sjanser for å bli gravid ila. et år.

Våre beste råd til deg som går rundt med et barneønske, enten det er nå eller senere i livet, er å lese deg opp på hvordan du selv kan hjelpe kroppen til eggløsning. Sett deg inn i livsstilsgrep du kan ta, som å redusere stress, spise næringsrik råvarebasert mat som tilfører kroppen de vitaminene og mineralene den trenger for hormonell balanse, etablere en god søvnrutine og være i regelmessig aktivitet. Les deg opp på medisiner som metformin (for å redusere insulinresistens), letrozol (for å stimulere eggløsning) og provera (for å fremprovosere en bortfallsblødning). Vit også av IVF, ofte kalt prøverørsbehandling, er en mulighet.