10 myter om PCOS: 5 & 6

Dette er 5. og 6. myte i en serie på ti som vil bli publisert hver fredag i september som er ‘International PCOS Awareness Month’. Om du ikke har lest introteksten eller noen av de tidligere mytene i denne artikkelserien, anbefaler vi at du begynner der.

Tekst: 10 Myter om PCOS. PCOS Awareness Month.

5. Alle med PCOS bør bruke p-piller

Først og fremst, og dette er viktig: selv om du har PCOS er det ingenting du MÅ gjøre. Det er kun du som bestemmer over din kropp.

Hormonell prevensjon, fortrinnsvis p-piller, foreskrives ofte for å behandle symptomer på PCOS. Disse omfatter blant andre uregelmessig eggløsning/menstruasjon, akne og økt behåring, også kalt hirsutisme.

Hvilke insentiver du har for å bruke p-piller er helt dine egne og om det funker for deg er det kjempeflott! Men om du ikke ønsker å bruke p-piller som behandling for PCOS og ikke tilbys alternative behandlingsplaner fra legen din, er det ikke ok. Du har rett til behandling for din PCOS selv om du ikke ønsker å gå på p-piller.

Det er viktig at du vet at p-piller ikke kurerer rotårsaken til din PCOS, men bare maskerer den ved å potensielt lette på noen symptomer. Når du slutter, er det sannsynlig at flere av symptomene kommer tilbake.

Det er også viktig at du vet at du ikke har naturlig eggløsning så lenge du går på p-piller. Dermed produserer du heller ikke hormonet progesteron som har mange helsefordeler. I hormonprevensjon benyttes det en kunstig versjon av progesteron, kalt progestin. Noen progestiner “etterligner” androgener mer enn andre, noe som er uheldig i kombinasjon med PCOS siden veldig mange allerede har forhøyede androgennivåer. Forsikre deg gjerne om å velge et alternativ med lavt nivå av progestiner.

Hormonprevensjon og behandling av din PCOS er noe du og din lege skal kunne ha en åpen dialog om slik at dere sammen kommer frem til den beste løsningen for deg.

6. Dersom du ikke ønsker å bli gravid trenger du ikke bekymre deg eller behandles for PCOS.

PCOS blir til stadighet behandlet som et infertilitetsproblem. Men hva med alle de andre daglige helseplagene vi opplever med PCOS? Fra uønsket hårvekst til cravings, fra søvnproblemer og fatigue til vektøke. Alle fortjener et helsetilbud, uavhengig av barneønske eller ikke. Vi vet nå at PCOS ikke bare handler om reproduksjon og oppfordrer deg til å kreve av legen din at han hører på deg og dine utfordringer der du er i livet akkurat nå.

Det er likevel verdt å dvele ved hvorfor det også er problematisk at det først er når man oppsøker hjelp for fertilitetsproblemer at det er viktig for helsevesenet at man har regelmessig eggløsning.

En normal syklus er et av de viktigste tegnene på god helse. En for lang eller uteblitt syklus er et signal fra kroppen om at noe ikke er som det skal være.

Som nevnt tidligere er progesteron et hormon man kun produserer etter eggløsning. Mangel på progesteron kan medføre en rekke helseplager og er blant annet lenket til depresjon, angst/engstelse, hetetokter, lav libido og tilmed benskjørhet. Dette viser hvor viktig eggløsning er for hormonell balanse, selv om man ikke ønsker å bli gravid. Sliter du med noen av disse symptomene i det daglige kan det være verdt å fokusere på en mer regelmessig syklus.

Om du har færre enn fire blødninger i året og ikke går på p-piller er det også viktig at du snakker med legen din om å få medisiner som kan hjelpe deg med å få en bortfallsblødning. I Legeforeningens veileder for PCOS anbefales det at man har minimum fire bortfallsblødninger ila. et år for å forhindre livmorkreft, eller endometriecancer som det heter på fagspråket.

Livmorkreft må ikke forveksles med livmorhalskreft, dette er to forskjellige diagnoser. Når man ikke blør vil man etter hvert få en fortykket slimhinne i livmoren og over tid kan det oppstå celleforandringer som igjen kan føre til kreft. Vi sier ikke dette for å skremme deg, livmorkreft er sjeldent. Men det er en mindre kjent konsekvens av manglende blødninger og det er viktig at du er informert om alle aspekter ved PCOS.