10 myter om PCOS: 7 & 8

Dette er 7. og 8. myte i en serie på ti som vil bli publisert hver fredag i september som er ‘International PCOS Awareness Month’. Om du ikke har lest introteksten eller noen av de tidligere mytene i denne artikkelserien, anbefaler vi at du begynner der.

Tekst: 10 Myter om PCOS. PCOS Awareness Month.

7. Du blir frisk fra PCOS om du blir normalvektig

Hadde det vært så enkelt!

Syndrom er et medisinsk uttrykk for en sammenstilling av symptomer og tegn som ofte opptrer sammen. En sykdom er gjerne noe man kan bli helbredet fra, mens et syndrom er livslangt og behandlingen er i all hovedsak symptomlindring for bedre livskvalitet.

Du kan mao. ikke bli kvitt PCOS, men du kan bli så godt som symptomfri. De fleste opplever at PCOS fluktuerer gjennom livet med gode og dårlige perioder og ulike dominante symptomer. Det er en uforutsigbar tilstand og vi tør påstå at du kan gjøre ‘alt’ riktig og likevel oppleve symptomer. Det kan hjelpe å tenke på PCOS som en dynamisk tilstand som hele tiden er i endring og at det også betyr at måten du oppnår symptomlindring på vil endre seg gjennom livet.

Førstelinjebehandling for symptomlindring ved PCOS er vektreduksjon og svært mange med diagnosen bruker et helt voksenliv på å prøve å kvitte seg med vekt. Vi som har prøvd vet hvor vanskelig det er og dette skal vi komme tilbake til. Ofte ser vi at PCOSere er høyt motiverte, disiplinerte mennesker som hver eneste dag gjør en stor innsats for egen helse, men som gjerne ikke får særlig stor gevinst i andre enden. Mange ender med å stå på slankekurer et helt liv i forsøket.

Vi har derfor lurt på om dette ensidige fokuset på vektreduksjon kan være feil inngang til det som er målet, nemlig hormonell balanse.

Det er nemlig ikke slik at vektreduksjon sikrer at de underliggende hormonelle eller metabolske ubalansene som driver symptomene dine forsvinner. Det er ikke tvil om at vektreduksjon har helsemessige fordeler og at overvekt og vektoppgang kan forverre noen av de underliggende ubalansene ved PCOS. Dette er udiskutabelt og noe alle med (og uten) PCOS bør reflektere over. Men PCOS er noe man skal leve med et helt lang liv og det er tøft og forringer livskvaliteten til mange å tenke på vekt hver eneste dag.

Hva om vi heller fokuserte på hormonbalanse?

Bedre hormonbalanse inkluderer mange av de samme livsstilsgrepene som vektreduksjon gjør, men er et positivt utsyn hvor veien og målet handler om å jobbe på lag med den kroppen man har for å gi den de beste forutsetninger for sterk helse og nettopp vektnedgang.

Mange med PCOS kjemper en hard kamp for å gå ned i vekt eller holde vekten stabil og det kan være mange årsaker til dette: insulinresistens, unormalt høye nivåer av stresshormoner, stoffskifte, tarmflora etc. Ofte er det en kompleks kombinasjon av flere faktorer samtidig.

Hvis fokuset på vektreduksjon alene ikke har fungert for deg anbefaler vi en mer sammensatt tilnærming hvor det å fokusere på stressmestring, lystbetont aktivitet, et næringsrikt råvarebasert kosthold og gode søvnrutiner kanskje i kombinasjon med medisiner, kan bidra til symptomlindring og bedre kjennskap til egne symptomtriggere.

8. Det er bare overvektige som har PCOS

Vi hører igjen og igjen om normalvektige kvinner som mistenker at de kan ha PCOS, som ikke tas på alvor når de søker hjelp fordi de ikke sliter med overvekt.

PCOS kommer i alle farger, fasonger og vektgrupper.

Det er det lett å glemme når overvekt behandles mer som en årsak enn som et symptom. Dette er noe vi mener helsevesenet skal være ekstra oppmerksomme på og vise varsomhet rundt. Vektstigma kan faktisk gå begge veier og med PCOS gjør det det.

Som med så mange skjulte, kroniske sykdommer er det umulig for omgivelsene å vite hva hver enkelt av oss strever med. Overvekt og hårvekst er nok de to symptomene ved PCOS som er mest synlige og absolutt de som får mest oppmerksomhet. Men det betyr likevel ikke at livet til en normalvektig PCOSer er noe lettere. PCOS er en diagnose som påvirker hverdagen til alle som har diagnosen uavhengig av hva vekten viser.